Anna Jacoba

De Anna Jacoba

Ontzettend trots zijn we op dit kleine, dappere én historische voet- en fietsveer, dat we van 2017-2019 in opdracht van het RTM Museum in Ouddorp hebben gerestaureerd op de Menheerse Werf.

Uniek varend erfgoed

Het project is een erfgoedsamenwerking tussen het RTM Museum in Ouddorp en de Menheerse Werf, ontstaan uit de Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee. Een varend monument, waar aantoonbaar behoefte aan is in het voormalig werkgebied van het schip. De restauratie van de ‘Anna Jacoba’ door en op de Menheerse Werf maakt dit unieke varend erfgoed beleefbaar en en is onderdeel van het verhaal van de Erfgoedlijn Goeree- Overflakkee.

Laatst overgebleven veerschip RTM

De ‘Anna Jacoba’, ooit omgedoopt tot ‘Krabbekreek’, is de laatst overgebleven en tevens de kleinste veerboot
van een grote vloot veerschepen van de Rotterdamsche Tram Maatschappij. Het scheepje is gebouwd in 1932 bij de werf van Boot in Alphen aan den Rijn en heeft de karakteristieke lijnen van de jaren dertig: een steilsteven, smal met een lengte-breedte verhouding van ongeveer 1 op 4. Een vlakke, lage spiegel en een lage opbouw op het voorschip, met een kleine stuurhut en 3 lichtranden aan BB & SB. In de roef is plaats voor 2 kooien in de boeg. Het motorveer had destijds een bemanning van 2 personen en kon ongeveer 9 passagiers met fietsen vervoeren. De oude bemanningsleden van de RTM vloot vertellen je in deze loods via de borden rondom het scheepje over de historie.

Restauratie mogelijk gemaakt

De voorlaatste eigenaar, de heer Willem Boot, zoon van werfeigenaar Boot, heeft het scheepje geschonken aan het RTM Museum. De ‘Anna Jacoba’ was bij de overdracht toe aan een grondige restauratie. Die restauratie naar haar oorspronkelijke staat is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Zuid-Holland vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, de gemeente Goeree-Overflakkee, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Rabobank Haringvliet, het Nipius-Roos Fonds en de vrijwilligers van het RTM Museum en de Menheerse Werf.

De ‘Anna Jacoba’ wordt na de restauratie in Middelharnis door RTM Ouddorp ter beschikking gesteld aan de Menheerse Werf/St. Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis, die het beheer en onderhoud van de ‘Anna Jacoba’ op zich neemt. Voornamelijk met vrijwilligers en als interessant leerwerkproject in samenwerking met de lokale scheepswerven en technische opleidingen.

Periodieke pendeldiensten voor toeristen

De Menheerse Werf gaat de ‘Anna Jacoba’ inzetten op periodieke pendeldiensten door het Havenkanaal van Middelharnis en incidentele themavaartochten in andere havenkanalen en rondom het eiland Goeree- Overflakkee. Een cultuurhistorisch beleefbaar varend monument voor groepen van maximaal 12 passagiers met maximaal 8 fietsen. Op die manier is dankzij de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee een nieuw toeristisch-recreatief attractiepunt ontstaan.

plan motorveerbootje anna jacoba