Unieke verborgen maritiem-historische schat

De Werf

Middelharnis heeft een unieke verborgen maritiem-historische schat: de voormalige scheepstimmerwerf aan de havenkom van deze voormalige (zee-)vissershaven. Opgericht in 1750 en tot het begin van de 20ste eeuw vissersvloot. Dankzij bestuur en vrijwilligers van de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis is deze unieke plek behouden gebleven en voor iedereen beleefbaar.

Toeristisch-recratief middelpunt

De werf is nu een toeristisch-recreatief middelpunt op Goeree-Overflakkee en biedt naast een historische beleving ook prachtige overnachtingsmogelijkheden, een thuishaven voor ontspannend avontuurlijke evenementen, een zeewaardige huurvloot, mooie vaartochten en werffaciliteiten voor (historische) schepen.

De werf is qua indelingen en bebouwing nog grotendeels intact. Op de in 2014 verworven zuidelijke helft staan twee gerestaureerde rijksmonumenten: het werfbaashuis dat nu beheerderswoning is en het pekelpakhuis, waarin een sfeervolle bed&boat studio en een bezoekerscentrum gevestigd zijn. Op het noordelijke deel van het werfterrein staat de oude houten werkloos (anno 1912) en is de jachtwerf gevestigd die de vorige eigenaren in de jaren ’60 van de vorige eeuw hebben opgericht.

Een oergezellige plek

In de houten werfloods aan de Spuistraat/Oosthavendijk is het oergezellig met allerlei curiosa, kunst, een bar, piano, zitplaats voor ca. 50 gasten en een VVV belevingswand met een schat aan informatie over alles wat er te doen is op het eiland. De kleinschalige jachtwerf is nog steeds in gebruik voor onderhoud aan (historische) schepen tot 25m lengte, 4.5m breedte en 45 ton waterverplaatsing. Ook wordt hier de eigen huurvloot van de Menheerse Werf onderhouden.

Beugsloep MD10 Johanna Hendrika

Precies in het midden van het werfterrein staat de 28 meter lange beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’ (anno 1896), op haar eigen helling en in afwachting van een grondige restauratie. Het dek van dit indrukwekkende varend erfgoed is toegankelijke voor bezoekers en wordt verhuurd voor bijeenkomsten en evenementen. Het prachtig gelijnde schip vormt samen met de historische werf een uniek erfgoedensemble.

Het is de laatste beugsloep ter wereld, een type zeegaand en zeilend vissersschip dat kenmerkend was voor de zeegaande visserij vanuit Middelharnis en Zuid-Hollandse Delta. Ook bijzonder omdat ze, samen met de historische Vlaardingse logger Balder, het laatste hoofdstuk van de Nederlandse zeegaande visserij onder zeil vertelt. Na deze periode werden er geen grote zeilende vissersschepen meer gebouwd. Johanna Hendrika wordt de komende jaren op de Menheerse Werf in fasen gerestaureerd.

Edutainment

De werf biedt naast het panoramadek en exposities op de MD10 ook een ‘edutainmentvoorziening’ in de vorm van een kleine Visserijspeeltuin (in aanbouw), een Tijtafel (een interactieve maquette van het Haringvliet en het Slijkgat) en een monument voor de op zee gebleven Menheerse vissersschepen. In het Pekelpakhuis is op de begane grond een klein bezoekerscentrum met allerlei informatie, een collectie boeken, objecten en een digitale tentoonstelling. Het bezoekerscentrum is op afspraak te bezoeken.

Gratis toegankelijk

De Menheerse Werf als gratis te bezoeken attractie wordt beheerd door vrijwilligers. Het resultaat van de commerciƫle activiteiten voor particulieren en bedrijven (overnachtingen, evenementen, verhuur, vaartochten, jachtwerf) draagt bij aan dekking van de kosten van behoud en beheer van deze unieke werf.