Menheerse Havendag
1 & 2 juni 2018
Havendag Junior
Hét educatieve evenement rond de haven van Middelharnis
Festivalvloot!
Stap aan boord op één van de vele schepen van de festivalvloot!
Menheerse kermis
Voor het eerst in járen weer ouderwets kermisvermaak, van donderdag t/m zaterdag!

Menheerse Havendag 2018

Datum: Locatie: Middelharnis Havenkom,Havenkanaal, Sluis, Buitenhaven

Het eerste weekend van juni staat al tientallen jaren gemarkeerd als het weekend van de Havendag in Middelharnis. Sinds 2014 is de stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis bezig met de vernieuwde editie van dit traditionele publieksevenement. We hebben ons best gedaan om de ‘haven’ weer echt in Havendag te krijgen. Vorig jaar konden we een bomvol en kletsnat (doch zonnig) programma bieden in het historische centrum, de Havenkom, het Havenkanaal, de sluis én de Buitenhaven. Bijna 25.000 bezoekers hebben dit programma beleefd en de commentaren achteraf waren duidelijk: de Menheerse Havendag is het grootste en meest gevarieerde publieksevenement van Goeree-Overflakkee.

We stonden dan ook te popelen om dit jaar minstens net zo’n editie neer te zetten in het eerste weekend van juni 2018. ‘Konden’, want uiteindelijk hebben we moeten concluderen dat het niet ging lukken. We krijgen het evenement zoals we dat voor ogen hadden financieel niet rond. Om toch niet alle moeite van de afgelopen maanden (en jaren daarvoor) verloren te laten gaan, hebben we aangeboden om de inmiddels verleende vergunning en de tot nu (15 mei 2018) toe gerealiseerde onderdelen over te dragen aan een groep mensen die wilden voorkomen dat er dit jaar helemaal geen havendagevenement zou zijn.

Deze reddingsactie is geslaagd en zorgt ervoor dat ook dit jaar de bezoekers van de Menheerse Havendag kunnen rekenen op een programma met een kermis van donderdag 31 mei tot zaterdagavond 2 juni, een sfeervolle openingsavond op vrijdag 1 juni in en rond de Havenkom en mooi dagprogramma op zaterdag 2 juni in de historische kern en de haven. De details van het evenement volgen snel. Onze stichting is geen aanspreekpunt meer en we zijn geen vergunninghouder meer. Wel organiseren we het havenprogramma met een mooie festovalvloot, pendelvaarten, rondvaarten en een openingsvlootschouw op vrijdagavond. Ook zorgen we voor een mooi programma op de Menheerse Werf op vrijdagavond en zaterdag overdag en ‘s-avonds.

Hieronder het persbericht van de samenwerkende partijen:
Middelharnis, 17 mei 2018

Havendag 2018 gaat door na constructief overleg

Jaarlijks vindt de Havendag plaats rond de haven van Middelharnis. Het evenement stond korte tijd op losse schroeven. Na overleg tussen verschillende partijen hebben zij besloten om de organisatie samen op te pakken. Daardoor zal het evenement op 1 en 2 juni 2018 gewoon doorgaan. Iedereen is van harte welkom om te genieten van de nautische gezelligheid in Middelharnis.

De Havendag is een historisch evenement dat inmiddels al tientallen jaren plaatsvindt rondom de haven in Middelharnis. Gedurende twee dagen in juni is de haven een bruisend centrum van gezelligheid. De laatste jaren was de organisatie met succes in handen van de stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis.

De afgelopen weken circuleerden er berichten in de media over het annuleren van de Menheerse Havendag. Verschillen van inzicht tussen de stichting en andere belanghebbenden, en zorgen over de begroting brachten de stichting ertoe om pas op de plaats te maken. Daarom bracht de gemeente alle betrokken partijen op 15 mei bij elkaar om te bespreken welke obstakels een mooi evenement als de Havendag in de weg stonden.

Tijdens het overleg werd duidelijk dat allen het over één ding eens waren: in het belang van inwoners en bezoekers van het eiland willen de betrokken partijen de krachten bundelen om ook dit jaar dit mooie evenement te laten plaatsvinden. Daarom sloegen de partijen aan tafel de handen ineen en besloten om de organisatie gezamenlijk ter hand te nemen: Havendag 2018 gaat dus gewoon door!

De verschillende partijen; de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis, de Stichting City Center Goeree-Overflakkee, de horecaondernemers en de Stichting Hart van Goeree-Overflakkee hebben samen de schouders gezet onder de organisatie van het mooie evenement. De laatste partij is het aanspreekpunt van de samenwerkende organisatoren. Op 1 en 2 juni 2018 zijn de havenkom, het havenkanaal, en de sluis van Middelharnis als vanouds het toneel van één van de mooiste nautische evenementen in Zuid-Holland, waarbij jong en oud van harte welkom zijn!

Passanten van harte welkom, maar wie het eerst komt…
Iedereen die met de boot naar de Menheerse Havendag wil komen is ook in 2018 van harte welkom. Wel wordt de havenkom gestremd op vrijdagavond 1 juni vanaf 18u en op zaterdag 2 juni tussen 09.00u en 18u. Hoewel Middelharnis (volgens velen) de leukste en best voorziene grote recreatiehaven aan het Haringvliet is, zorgt de Menheerse Havendag voor zoveel passanten dat de haven ver van tevoren al volgeboekt is. Wees dus op tijd of informeer bij havenkantoor@goeree-overflakkee.nl of er nog plek is voordat je koers zet naar Menheerse. Reserveren is niet mogelijk. Schepen met een vaste ligplaats in de haven of het kanaal kunnen dus vrijdag voor 18u en zaterdag tussen 07.00u en 09.00u de haven uitvaren.

Daarnaast varen op zaterdag de hele dag pendeldiensten heen en weer tussen het centrum en de Buitenhaven en zijn er in de haven voor ‘t Vingerling allerlei watersportactiviteiten.

Hoe leuk het was: video impressie Menheerse Havendag 2017 door Astrid van Nimwegen en Julia Bo Heijnen

MHD_2017_1.2

Sponsoren

Grote dank gaat uit naar onze sponsoren die het havendeel van de (Menheerse) Havendag 2018 mogelijk maken:

/>

 

 

Programma vrijdag 1 juni

Vr. 2 juni – Vlootschouw / Openingsavond

De Menheerse havendag barst echt los in de vroege avond van vrijdag 1 juni. ‘s-Middags verzamelen verzamelen de meeste festivalschepen in de Buitenhaven, om vanaf 18.30u in een grote vlootschouw door het kanaal naar het centrum te varen. Je kunt zelf meevaren met de schepen van de vlootschouw (vol = vol). De aankomst van de vloot is het startsein voor het openingsfeest van de Menheerse Havendag 2018 op de terrassen aan de haven én op het grote havenloungeterras van de Menheerse Werf, waar een Zeebenenbal gehouden wordt voor iedereen en in het bijzonder de bemanningen van de schepen. In de Havenkom opent een flyboarder het evenement met een spectaculaire show. Ook vaart de Antilliaanse Brassband ‘African Explosion’ mee in de Vlootschouw, eenmaal afgemeerd gaan zij van boord en maken een ronde om de haven voor een laatste optreden op de Menheerse Werf, waar de rest van de avond de DJ’s van Cirque du Vinyl draaien.

Programma zaterdag 2 juni

Binnehaeven

Vanaf het Havenkanaal tot diep in de prachtige historische kern van Menheerse een tjokvol programma met een echte kermis, een grote braderie, de bekende horecaterrassen, maar ook een flinke vloot historische schepen en allerlei wateractiviteiten:

Menheerse Werf / Spuistraat / Kaai / Nieuwstraat

 • Menheerse Werf: een unieke en bewezen succesvolle samenwerking tussen de Flakkeese Brouwerij Solaes, de mooie instelling Goed-Voor-Goed en de leukste historische werf van Zuid-Holland. Het zonnigste terras van de haven, met zicht op je spelende kinderen, goedgevulde Solaes barren, prachtige schepen, allerlei demonstraties en de hele dag live muziek en de DJ’s van Cirque du Vinyl
 • MW: Werfwerkambachten: klinken en smeden
 • MW: Historische scheepsmotoren, scheepsantiek, kramen met nautische zaken van vervlogen tijden, te koop of te zien.
 • MW: Oesters schilderen
 • MW: Menheerse Troepwerf – zelf echt zeilende modelbootjes maken van afval, eens per uur een Troepwerfregatta met je eigen bootje.
 • Vanaf de Menheerse Werf gratis pendeldienst naar de Buitenhaven met de VVV klassieke bussen en de Senalco-pendelboten die vanaf de werf vertrekken naar de sluis en Buitenhaven
 • Drijvende brug (eenrichtingsverkeer vanaf Vingerling)
 • Korte kade Havenkom: Kroko’s Braderie, deel van een grote braderie met ca. 80 kramen
 • Terras van Adviesgroep De Vogel op klassieke tweemaster Argus
 • Historische schepen in diverse soorten en maten, sommige ter bezichtiging
 • Beurtvaarder MS Jansje met laad- en losdemonstraties
 • Bergingsvaartuig Bruinvisch, vrij toegankelijk

Voorstraat / Ring / Raadhuisstraat West. Achterweg

 • Streek- en ambachtsmarkt: Demonstraties en een keur aan ambachtelijke streekproducten in de Voorstraat, van heerlijk tot prachtig
 • Klassieke auto’s
 • Expositie In d’Egelantier: het atelier van kunstenares Annette de Roo
 • Activiteiten vanuit De Hoeksteen

Spuiplein / Vissersdijk

 • Kermis op het Spuiplein
 • Kroko’s Braderie op het Spuiplein
 • Curiosamarkt op de Vissersdijk
 • Kleedjesmarkt op de Vissersdijk (vrij te gebruiken voor iedereen, sla je slag en claim je plekje op tijd!)
 • Historische fototentoonstelling op de Vissersdijk

Vingerling

 • Historisch decor van de oude vissers- en handelskade met netten, tonnen, kisten, zeilen
 • Historische schepen; Zeillogger Balder, diverse kotters
 • Presentatie KNRM met historische reddingboot Koningin Juliana en moderne reddingboot…
 • Presentatie Streekmuseum GO met o.a. fotoshoots in klederdracht
 • Presentaties erfgoedinstellingen GO
 • Vanaf het Vingerling kunnen bezoekers via een drijvende brugverbinding (1-richtingverkeer) naar de Menheerse Werf lopen
 • Sporteiland GO: Het plein bij het Vingerling/Wilhelminabrug staat in het teken van sport en gezondheid. Een eilandbrede vertegenwoordiging van traditionele -, trending – en watersporten. Met podium, muziek, demo’s, presentaties en informatie. Zien, beleven en doen!
 • Freerunner parcours op voormalig terrein Parel
 • Beachvolleybaltoernooi van Intermezzo
 • Lowrope parcours over de haven
 • Pannakooi
 • Hobie trapkajaks
 • Demonstraties van roeivereniging Gelias
 • Fietsen Rond Goeree door de Vrienden van Carmen

Buutehaeven

Vorig jaar al een groot succes, dus ook nu weer een mooi programma op de Loswal aan de Buitenhaven, de plek met het mooiste uitzicht over het Haringvliet. Wist je dat de Buutehaeven een echte officiële zeehaven is? Compleet met overslag en zeegaande schepen. Op zaterdag 3 juni kun je dat volop beleven:

 • Moderne viskotters uit Stellendam met visverkoop
 • Overslaghistorie met diverse historisch vrachtschepen en vrachtwagens
 • Historische mijnenveger MS Bernisse ter bezichtiging
 • Vliegerdemonstraties Natural High
 • Modelbootdemonstraties
 • Speurhondendemonstraties op en rond de Bernisse
 • Zeilrondvaarten
 • Foodtrucks
 • Pendelbushalte

Sluis

Een initiatief vanuit de Menheerse Havendag, Atelier Havenhoofd 1 en Kunstplus: kunstmanifestatie Wind & Water met een selectie van kunstwerken die tijdens de KunstKijk overal op het eiland hebben gestaan en een binnenexpositie in het sluisgebouw. En voor wie het vorig jaar gemist heeft: de vlaggententoonstelling Woord & Kunst. De basis van het project zijn mooie verhalen en indrukken van Goeree-Overflakkee, gevat in gedichten en kunstwerken, samengebracht op wapperende banieren. Dat alles beleeft je optimaal op de Sluis aan het eind van het havenkanaal.

 • Kunstmanifestatie Wind & Water door Kunstplus en Atelier Havenhoofd 1, binnen en buiten
 • Banieren Woord & Kunst
 • Vlaggenkunstproject, gesponsord door Semaphore Signs
 • Gratis Pendelvaarten vanuit de sluis naar het centrum e.v.v., in een heerlijke vaartocht van ca. 15 minuten tussen de sluis en de Menheerse Werf in het centrum
 • Gratis workshop vliegers maken voor kinderen
 • Giga bellenblaasdemo’s en zelf doen
 • Supersnelle RIB rides vanuit de sluis het Haringvliet op. € 15 pp, reserveren wordt aangeraden wegens grote drukte in 2016
 • Doorlopend live muziek
 • Supersfeer
 • Doorloop via de dijk naar de Loswal (zie boven)

 

Haringvliet Uit de Hoogte - spectaculair vogelperspectief vanaf de Menheerse Werf

Zaterdag, Menheerse Werf: Project Haringvliet Uit De Hoogte

 • Middelharnis ligt aan het prachtige Haringvliet, dé plek waar de 1.233 kilometer lange Rijn uitmondt in de Noordzee. De zes natuurorganisaties van het Droomfondsproject Haringvliet realiseren met steun van de Nationale Postcode Loterij en de provincie Zuid-Holland een netwerk van (uit)kijkpunten en laten je zo de delta en haar typische flora- en fauna beleven. Je kan beter en op meer plaatsen dan voorheen naar de waterrand en wordt getrakteerd op prachtige panorama’s. Alle kijkpunten- en torens zijn ontworpen in dezelfde stijl. Begin 2019 zijn de kijkpunten pas af, maar tijdens de Meneerse Havendagen kun je al mee in de FlySeats om het Haringvliet vanuit de hoogte te beleven!

  Vanuit deze unieke hoogtetribune zie je aan de overkant de Korendijkse Slikken liggen. Middenin het Haringvliet ligt het mooie natuureiland Tiengemeten. In het westen de broedvogeleilanden van Scheelhoek, waar je vanaf 2019 prachtig vogels kan kijken vanuit een reuzenei! Eveneens aan je linkerhand zie je de Zuiderdiepgorzen ten zuiden van Scheelhoek. Hier ontstaat een nieuwe natuurgebied. Iets verderop liggen de Haringvlietsluizen en de Noordzee. In het oosten zie je de brug over de N59 en als je heél goed kijkt misschien de Alpen, de plek waar al dit water vandaan komt!

  Meer informatie op www.haringvliet.nu
  De FlySeats worden mogelijk gemaakt door het Droomfonds Haringvliet, St. Vogelbescherming Nederland en De Vogel Adviesgroep.

Aanmelden schepen

Aanmelden schepen

 • Accepted file types: jpg, gif, png, Max. file size: 8 MB.

Foto's Menheerse Havendag 2015

IMG_6474 IMG_6473 IMG_6472 IMG_6471 IMG_6470 IMG_6465 IMG_6466 IMG_6467 IMG_6468 IMG_6469 IMG_6464 IMG_6463 IMG_6462 IMG_6461 IMG_6460 IMG_6455 IMG_6456 IMG_6457 IMG_6458 IMG_6459 IMG_6454 IMG_6453 IMG_6452 IMG_6449 IMG_6448 IMG_6447 IMG_6441 IMG_6440 IMG_6446 IMG_6444 IMG_6439 IMG_6438 IMG_6443 IMG_6442 IMG_6437 IMG_6432 IMG_6433 IMG_6434 IMG_6435 IMG_6436 IMG_6431 IMG_6430 IMG_6429 IMG_6428 IMG_6426 IMG_6425 IMG_6420 IMG_6419 IMG_6424 IMG_6423 IMG_6418 IMG_6417 IMG_6422 IMG_6421 IMG_6416 IMG_6411 IMG_6412 IMG_6413 IMG_6414 IMG_6415 IMG_6410 IMG_6408 IMG_6407 IMG_6406 IMG_6404 IMG_6399 IMG_6400 IMG_6401 IMG_6402 IMG_6403 IMG_6398 IMG_6396 IMG_6395 IMG_6394 IMG_6393 IMG_6388 IMG_6389 IMG_6390 IMG_6391 IMG_6392 IMG_6386 IMG_6385 IMG_6384 IMG_6383 IMG_6382 IMG_6377 IMG_6378 IMG_6379 IMG_6380 IMG_6381 IMG_6376 IMG_6375 IMG_6371 IMG_6370 IMG_6369 IMG_6364 IMG_6365 IMG_6366 IMG_6367 IMG_6368 IMG_6363 IMG_6362 IMG_6361 IMG_6360 IMG_6359 IMG_6358 IMG_6357 IMG_6356 IMG_6355 IMG_6354 IMG_6348 IMG_6350 IMG_6351 IMG_6352 IMG_6353 IMG_6347 IMG_6346 IMG_6345 IMG_6344 IMG_6343 IMG_6336 IMG_6337 IMG_6338 IMG_6339 IMG_6341 IMG_6335 IMG_6334 IMG_6333 IMG_6332 IMG_6331 IMG_6324 IMG_6325 IMG_6326 IMG_6327 IMG_6330 IMG_6323 IMG_6322 IMG_6321 IMG_6320 IMG_6319 IMG_6314 IMG_6315 IMG_6316 IMG_6317 IMG_6318 IMG_6313 IMG_6308 IMG_6307 IMG_6312 IMG_6311 IMG_6306 IMG_6305 IMG_6310 IMG_6309 IMG_6304 IMG_6299 IMG_6300 IMG_6301 IMG_6302 IMG_6303 IMG_6298 IMG_6297 IMG_6296 IMG_6295 IMG_6294 IMG_6288 IMG_6282 IMG_6283 IMG_6290 IMG_6291 IMG_6284 IMG_6286 IMG_6292 IMG_6293 IMG_6287 IMG_6281 IMG_6280 IMG_6279 IMG_6278 IMG_6277 IMG_6272 IMG_6273 IMG_6274 IMG_6275 IMG_6276 IMG_6271 IMG_6270 IMG_6269 IMG_6268 IMG_6267 IMG_6261 IMG_6263 IMG_6264 IMG_6265 IMG_6266 IMG_6260 IMG_6259 IMG_6258 IMG_6257 IMG_6256 IMG_6250 IMG_6251 IMG_6253 IMG_6254 IMG_6255 IMG_6249 IMG_6244 IMG_6243 IMG_6248 IMG_6247 IMG_6241 IMG_6240 IMG_6246 IMG_6245 IMG_6239 IMG_6238 IMG_6233 IMG_6232 IMG_6237 IMG_6236 IMG_6230 IMG_6229 IMG_6235 IMG_6234 IMG_6228 IMG_6223 IMG_6224 IMG_6225 IMG_6226 IMG_6227 IMG_6222 IMG_6221 IMG_6220 IMG_6219 IMG_6218 IMG_6213 IMG_6214 IMG_6215 IMG_6216 IMG_6217 IMG_6212 IMG_6211 IMG_6210 IMG_6208 IMG_6207 IMG_6202 IMG_6203 IMG_6204 IMG_6205 IMG_6206 IMG_6201 IMG_6200 IMG_6199 IMG_6198 IMG_6197 IMG_6192 IMG_6193 IMG_6194 IMG_6195 IMG_6196 IMG_6191 IMG_6185 IMG_6184 IMG_6189 IMG_6188 IMG_6183 IMG_6182 IMG_6187 IMG_6186 IMG_6181 IMG_6176 IMG_6177 IMG_6178 IMG_6179 IMG_6180 IMG_6175 IMG_6174 IMG_6173 IMG_6172

Foto's Menheerse Haven

Untitled-2 Menheerse Havendag 1 Menheerse Havendag 6 Menheerse Havendag 5 Menheerse Havendag 4 Menheerse Havendag 3 Menheerse Havendag 2 Menheerse Havendag 7 Menheerse Havendag 8 Menheerse Havendag 9 Menheerse Havendag 10 Menheerse Havendag 11 Menheerse Havendag 16 Menheerse Havendag 15 Menheerse Havendag 14 Menheerse Havendag 13 Menheerse Havendag 12 Menheerse Havendag 17 Menheerse Havendag 18 Menheerse Havendag 19 Menheerse Havendag 20 Menheerse Havendag 21 Menheerse Havendag 26 Menheerse Havendag 25 Menheerse Havendag 24 Menheerse Havendag 23 Menheerse Havendag 22 Menheerse Havendag 27 Menheerse Havendag 28 Menheerse Havendag 31 Menheerse Havendag 30 Menheerse Havendag 29 Menheerse Havendag 36 Menheerse Havendag 35 Menheerse Havendag 34 Menheerse Havendag 33 Menheerse Havendag 32 Menheerse Havendag 37 Menheerse Havendag 38 Menheerse Havendag 39 Menheerse Havendag 40 Menheerse Havendag 41 Menheerse Havendag 46 Menheerse Havendag 51 Menheerse Havendag 50 Menheerse Havendag 45 Menheerse Havendag 44 Menheerse Havendag 49 Menheerse Havendag 48 Menheerse Havendag 43 Menheerse Havendag 42 Menheerse Havendag 47 Menheerse Havendag 52 Menheerse Havendag 53 Menheerse Havendag 58 Menheerse Havendag 57 Menheerse Havendag 59 Menheerse Havendag 54 Menheerse Havendag 55 Menheerse Havendag 60 Menheerse Havendag 61 Menheerse Havendag 56 Menheerse Havendag 66 Menheerse Havendag 71 Menheerse Havendag 70 Menheerse Havendag 65 Menheerse Havendag 64 Menheerse Havendag 69 Menheerse Havendag 68 Menheerse Havendag 63 Menheerse Havendag 62 Menheerse Havendag 67 Menheerse Havendag 76 Menheerse Havendag 81 Menheerse Havendag 80 Menheerse Havendag 75 Menheerse Havendag 74 Menheerse Havendag 79 Menheerse Havendag 78 Menheerse Havendag 73 Menheerse Havendag 72 Menheerse Havendag 77 Menheerse Havendag 86 Menheerse Havendag 91 Menheerse Havendag 90 Menheerse Havendag 85 Menheerse Havendag 84 Menheerse Havendag 89 Menheerse Havendag 88 Menheerse Havendag 83 Menheerse Havendag 82 Menheerse Havendag 87 Menheerse Havendag 92 Menheerse Havendag 97 Menheerse Havendag 98 Menheerse Havendag 93 Menheerse Havendag 94 Menheerse Havendag 99 Menheerse Havendag 100 Menheerse Havendag 95 Menheerse Havendag 96 Menheerse Havendag 101 Menheerse Havendag 106 Menheerse Havendag 111 Menheerse Havendag 110 Menheerse Havendag 105 Menheerse Havendag 104 Menheerse Havendag 109 Menheerse Havendag 108 Menheerse Havendag 103 Menheerse Havendag 102 Menheerse Havendag 107 Menheerse Havendag 112 kermis29 cover-2015 Menheerse Havendag 113 Menheerse Havendag 114 slide1 Menheerse Havendag 115 Traditional meets new culture

Contact opnemen

Voor vragen, opmerkingen en suggesties kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Vul het onderstaande contact formulier in of bel met 010-4602640

Contact opnemen