MD10 Johanna Hendrika
De laatste overgebleven beugsloep van Middelharnis
Welkom!
‘Johanna Hendrika’ voor het laatst door het kanaal gejaagd
Havendag Junior
Hét educatieve evenement rond de haven van Middelharnis
Spannende RIB Experience
Sail4Care

De Menheerse Werf

© Wim van Vossen Fotografie –

Middelharnis heeft een unieke verborgen maritiem-historische schat: de voormalige scheepstimmerwerf aan de havenkom van deze voormalige (zee-)vissershaven. Opgericht in 1750 en tot het begin van de 20ste eeuw vissersvloot. Dankzij de stichting van bestuur en vrijwilligers van de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis en officiële diensten

De werf en indeling is niet qua intact. Op het deel staan ??het werfbaashuis en het pekelpakhuis. Intussen gerestaureerd en herbestemd tot beheerderswoning, klein bezoekerscentrum en Bed & Boat studio . In de houten werfloods aan de Spuistraat/Oosthavendijk is het oergezellig met allerlei curiosa, kunst, een bar, piano, zitplaats voor ca. 50 gasten en een VVV belevingswand met een schat aan informatie over alles wat er te doen is op het eiland. De tussentijdse helft van het terrein is nog kleinschalige werf in gebruik voor onderhoud aan (historische schepen) (tot 25m lengte, 4.5m breedte en 45 ton waterverplaatsing) en de eigen huurloot van de Menheerse Werf.

Precies in het midden staat, prominent op haar eigen helling, de 28 meter lange MD10 ‘Johanna Hendrika’ (anno 1896). Dit prachtige schip vormt samen met de historische werf voor een uniek erfgoedensemble. Het is de laatste beugsloep ter wereld, een schip dat zo kenmerkend was voor de zeegaande visserij vanuit de middelharnis en Zuid-Hollandse delta. Ook bijzonder omdat ze, samen met de historische Vlaardingse logger Balder, het laatste hoofdstuk van de Nederlandse zeegaande visserij onder zeil vertelt. Na deze periode werden er geen grote zeilende vissersschepen meer gebouwd. Johanna wordt de jaren op de Menheerse Werf hersteld en bezoekers kunnen zelf aan dek van de tentoonstelling aan dek het verhaal.

De werf biedt naast het panoramadek en exposities op de MD10 ook een ‘edutainmentvoorziening’ in de vorm van een kleine Visserijspeeltuin (in aanbouw), een Tijtafel (een interactieve maquette van het Haringvliet en het Slijkgat) en een monument voor de op zee gebleven Menheerse vissersschepen. In het Pekelpakhuis is op de begane grond een klein bezoekerscentrum met allerlei informatie, een collectie boeken, objecten en een digitale tentoonstelling (het bezoekerscentrum is ivm Corona alleen op afspraak te bezoeken).

© Wim van Vossen Fotografie –

De Menheerse Werf als gratis te bezoeken attractie wordt beheerd door vrijwilligers. De transacties voor dekking van de activiteiten van beheer en beheer: verhuur van bed & boot in het Pekelpakhuis en op boten, verhuur van ruimtes op de werf aan bedrijven en particulieren, organisatie van en publieksevenementen, verhuur van boten, algemene vaar en exploitatie van de jachtwerf.

Op woensdag en zaterdag juli tot oktober kun je dit jaar van een samenwerking met het RTM Museum vanaf de werf meevaren met de ‘Anna Jacoba’, een door de Menheerse Werf gerestaureerd historisch veerbootje van het RTM Museum in Ouddorp. Het voet- en fietsveer pendelt heen en weer tussen de werf en de historische RTM aanlegsteiger in de Buitenhaven, tegenover het recreatiestrand en snackbar ‘t Hoad. De vaartijden worden zoveel mogelijk afgestemd op het schema van het gratis toeristentreintje dat in Middelharnis draait.

De werf is geopend van woensdag t/m zaterdag tussen 10u en 17u en de toegang is gratis. In verband met Corona kunnen we helaas niet dat er op al deze dagen genoeg zijn om bezoekers te begeleiden en te woord de staan. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de bezoekersroute met QR-codes etc. zodat je zelf een weg kunt vinden als bezoeker. Tot dat dit gereed is, hopen we op begrip voor de soms wat onduidelijke situatie.

Zet koers naar de Menheerse Werf en ga op ontdekkingsreis!