Blauwdruk hoofdspant MD10
Wij restaureren de laatst overgebleven beugsloep ter wereld, de MD10 'Johanna Hendrika'

Klik verder

MD10 Johanna Hendrika
De laatste overgebleven beugsloep van Middelharnis

De Menheerse Werf

De Menheerse Werf is een unieke combinatie van een historische attractie in actie (belevingswerf), expositie over de historie van het Havenkanaal en maritiem Middelharnis, werf voor varend erfgoed en jachten en basis voor kleinschalige cultuurhistorische evenementen in de open lucht.

Middelharnis heeft een unieke verborgen maritiem-historische schat: de voormalige scheepstimmerwerf van Middelharnis, opgericht in 1750, is qua terrein en indeling nog nagenoeg intact. Het was een kleinschalige timmer- en ijzerwerf in een Zuid-Hollandse vissersplaats in de tijd dat Middelharnis nog een vissershaven van aanzien was, met een eigen visserijkenmerk, MD. Rond 1900, in de nadagen van de zeilende zeevisserij, werd de vloot brugsloepen die hun thuishaven in Middelharnis hadden, onderhouden op de werf.

De noordelijke helft van het terrein is al sinds 1783 de Werf Peeman gevestigd en de andere helft is in particulier eigendom. De stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis maakt de voormalige scheepstimmerwerf van Middelharnis uit 1750 weer beleefbaar en richt het terrein en de gebouwen in als cultuurhistorische attractie in actie (belevingswerf) in een uniek erfgoedensemble met de laatst overgebleven beugsloep ter wereld, de 28 meter lange MD10 ‘Johanna Hendrika’, die op de Menheerse Werf gerestaureerd wordt de komende jaren.

Vanaf juni 2018 opent de Menheerse Werf zes dagen per week haar poorten voor bezoekers. De werf biedt naast exposities over de historie van het Havenkanaal, maritiem Middelharnis en de zeegaande beugsloepen ook een uitgebreide edutainmentvoorziening in de vorm van de Visserijspeeltuin en de Tijtafel, een grote interactieve maquette van het Haringvliet en het Slijkgat. Er is een multifunctionele werfloods met bezoekerscentrum, ambachtelijke werkplaats, maar ook een toeristisch informatiepunt, een visserijmonument, vaartochten en geregeld een mooi cultureel evenement of uniek bedrijfsfeest. Daarnaast biedt de Menheerse Werf werffaciliteiten en ouderwetse service voor varend erfgoed en (klassieke) jachten én is het de plek waar de beugsloep MD10 ‘Johanna Hendrika’ gerestaureerd wordt.