MD10 Johanna Hendrika
De laatste overgebleven beugsloep van Middelharnis
Welkom!
‘Johanna Hendrika’ voor het laatst door het kanaal gejaagd
Havendag Junior
Hét educatieve evenement rond de haven van Middelharnis
Spannende RIB Experience
Sail4Care
Beugsloepen in kleur

De Menheerse Werf

© Wim van Vossen Fotografie –

Middelharnis heeft een unieke verborgen maritiem-historische schat: de voormalige scheepstimmerwerf aan de havenkom van deze voormalige (zee-)vissershaven. Opgericht in 1750 en tot het begin van de 20ste eeuw de kraamkamer van een groot deel van de Menheerse (eilanddialect voor Middelharnis) vissersvloot. Dankzij de inspanningen van bestuur en vrijwilligers van de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis en bijdragen vanuit de Erfgoedtafel Goeree Overflakkee, de gemeente Goeree-Overflakkee, tientallen bedrijven, instellingen en fondsen, is de werf nu als Menheerse Werf een gratis te bezoeken historische werf in actie.

De werf is qua terrein en indeling nog nagenoeg intact. Op het zuidelijke deel staan het werfbaashuis en het pekelpakhuis (beide rijksmonument). Intussen gerestaureerd en herbestemd tot beheerderswoning, klein bezoekerscentrum en Bed & Boat studio. In de houten werfloods aan de Spuistraat/Oosthavendijk is het oergezellig met allerlei curiosa, kunst, een bar, piano, zitplaats voor ca. 50 gasten en een VVV belevingswand met een schat aan informatie over alles wat er te doen is op het eiland. De noordelijke helft van het terrein is nog steeds als kleinschalige werf in gebruik voor onderhoud aan (historische) schepen (tot 25m lengte, 4.5m breedte en 45 ton waterverplaatsing) en de eigen huurvloot van de Menheerse Werf.

Precies in het midden staat, prominent op haar eigen helling, de 28 meter lange MD10 ‘Johanna Hendrika’ (anno 1896). Dit prachtige schip vormt samen met de historische werf voor een uniek erfgoedensemble. Het is de laatst overgebleven beugsloep ter wereld, een schip dat zo kenmerkend was voor de zeegaande visserij vanuit Middelharnis en de Zuid-Hollandse delta. Ook bijzonder omdat ze, samen met de historische Vlaardingse logger Balder, het laatste hoofdstuk van de Nederlandse zeegaande visserij onder zeil vertelt. Na deze periode werden er geen grote zeilende vissersschepen meer gebouwd. ‘Johanna Hendrika’ wordt de komende jaren op de Menheerse Werf gerestaureerd en bezoekers kunnen vanaf 2020 zelf aan dek van de MD10 stappen, waar een tentoonstelling aan dek het verhaal vertelt.

De werf biedt naast het panoramadek en exposities op de MD10 ook een ‘edutainmentvoorziening’ in de vorm van een kleine Visserijspeeltuin (in aanbouw), een Tijtafel (een interactieve maquette van het Haringvliet en het Slijkgat) en een monument voor de op zee gebleven Menheerse vissersschepen. In het Pekelpakhuis is op de begane grond een klein bezoekerscentrum met allerlei informatie, een collectie boeken, objecten en een digitale tentoonstelling (het bezoekerscentrum is i.v.m. Corona alleen op afspraak te bezoeken).

© Wim van Vossen Fotografie –

De Menheerse Werf als gratis te bezoeken attractie wordt beheerd door vrijwilligers. De commerciële activiteiten zorgen voor dekking van de kosten van behoud en beheer: verhuur van Bed & Boat plekken in het Pekelpakhuis en op boten, verhuur van ruimtes op de werf aan bedrijven en particulieren, organisatie van bedrijfs- en publieksevenementen, verhuur van boten, allerlei vaartochten en de exploitatie van de jachtwerf.

Op woensdag en zaterdag van juli tot oktober kun je dit jaar dankzij een samenwerking met het RTM Museum vanaf de werf gratis meevaren met de ‘Anna Jacoba’, een door de Menheerse Werf gerestaureerd historisch veerbootje van het RTM Museum in Ouddorp. Het voet- en fietsveer pendelt heen en weer tussen de werf en de historische RTM aanlegsteiger in de Buitenhaven, tegenover het recreatiestrand en snackbar ‘t Hoad. De vaartijden worden zoveel mogelijk afgestemd op het schema van het gratis toeristentreintje dat in Middelharnis rijdt.

De werf is geopend van woensdag t/m zaterdag tussen 10u en 17u en de toegang is gratis. In verband met Corona kunnen we helaas niet garanderen dat er op al deze dagen genoeg vrijwilligers zijn om bezoekers te begeleiden en te woord de staan. Er wordt momenteel hard gewerkt aan de bezoekersroute met QR codes etc., zodat je zelf een weg kunt vinden op de werf als bezoeker. Tot dat dit gereed is hopen we op begrip voor de soms wat onduidelijke situatie.

Zet koers naar de Menheerse Werf en ga op ontdekkingsreis!