Blauwdruk hoofdspant MD10
Wij restaureren de laatst overgebleven beugsloep ter wereld, de MD10 'Johanna Hendrika'

Klik verder

MD10 Johanna Hendrika
De laatste overgebleven beugsloep van Middelharnis

Scheepstimmerwerf

Middelharnis heeft een unieke verborgen maritiem-historische schat: de voormalige scheepstimmerwerf van Middelharnis, opgericht in 1750, is qua terrein en indeling nog nagenoeg intact. Op de noordelijke helft van het terrein is al sinds 1783 de Werf Peeman gevestigd en de andere helft was tot 2014 particulier eigendom. De stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis heeft deze prachtige plek verworven, gerestaureerd, ingericht en beleefbaar gemaakt als cultuurhistorische attractie in actie voor bezoekers van alle leeftijden.

De Menheerse Werf is nu een recreatief middelpunt en een toeristische hub vanaf het eiland Goeree-Overflakkee naar het prachtige Haringvliet en vice versa. Gemodelleerd naar een kleinschalige timmer- en ijzerwerf in een Zuid-Hollandse vissershaven in de nadagen van de zeilende zeevisserij van rond 1900. Met exposities over de historie van maritiem Middelharnis, de vloot zeegaande beugsloepen en de Haringvlietnatuur. De werfloods uit 1912 is ingericht als evenementenlocatie en VVV inspiratiepunt. Het Pekelpakhuis uit 1830 huist een klein bezoekerscentrum en een 4-persoons B&B studio. De springplankfunctie naar het Haringvliet komt tot uiting in een vloot huurboten (trapkajaks, motorsloepen en 3 zeiljachten) en periodieke vaartochten naar het Haringvliet en de Voordelta voor individuele boekingen. Daarnaast biedt de Menheerse Werf werffaciliteiten en ouderwetse service voor varend erfgoed en (klassieke) jachten én is het de werf waar de laatst overgebleven ijzeren zeilende beugsloep ter wereld gerestaureerd wordt, de uit 1896 stammende en 28 meter lange MD10 ‘Johanna Hendrika’.

P11 P21 Toekomst Middelharnis Scheepswerf0004 foto2 Werf met MD1 Scheepswerf0011 Scheepswerf0010 Scheepswerf0004 Scheepswerf Peeman pre 1900 Scheepswerf Peeman 2 MiKaai2 IMG_4283