MD10 Johanna Hendrika
De laatste overgebleven beugsloep van Middelharnis
Blauwdruk hoofdspant MD10
Wij restaureren de laatst overgebleven beugsloep ter wereld, de MD10 'Johanna Hendrika'

Klik verder

Laatste beugsloep MD10 hoog & droog op haar eigen helling

Datum:

img_1053Op vrijdag 30 september is de MD1o ‘Johanna Hendrika’ eindelijk op haar eigen restauratiehelling geplaatst. De 120 jaar oude romp van de laatst overgebleven beugsloep, een voor Zuid-Holland kenmerkend historisch zeegaand vissersschip, werd door kraan- en transportbedrijf Van Riel over de weg getransporteerd naar onze werf in het centrum van Middelharnis. Een sterk staaltje van dit vermaarde transportbedrijf; vanaf de tijdelijke stallingsplaats bij staalbedrijf Senalco (dank voor de gastvrijheid!) ging het transport langzaam maar zeker (en voor het eerst in haar bestaan aan de verkeerde kant van de zeedijk) naar de Menheerse Werf. Daar lag de grootste uitdaging: met een paar centimeter speling reed de modernste zelfstandig rijdende trailer van Van Riel de beugsloep door de poort en naar de helling.

De 94 ton zware en 28 meter lange romp wordt de komende jaren door ons gerestaureerd tot oudste zeevarende monument van Nederland. Een zeemijlpaal voor de onze stichting en de stichting ‘Behoud Beugsloep MD10 Johanna Hendrika’. De komende maanden wordt er vanuit het bestuur door vrijwilliger Jépé Mast hard gewerkt aan de huiddiktemeting van de romp en aan de voltooiing van het restauratieplan. Op basis daarvan start de fondsenwerving voor de restauratie. Iedereen die de MD10 eens met eigen ogen wil bekijken op het droge, is van harte welkom op de Menheerse Werf.

Vanzelfsprekend zijn er ook mooie beelden van deze zeemijlpaal:

Een prachtige samenvatting door Astrid van Nimwegen en een langer verslag door Jonathan Jelier

Vanzelfsprekend kun je zelf ook helpen om dit unieke schip weer in haar originele staat de visgronden te laten bezeilen. Handen uit de mouwen, gulle bijdragen of gouden tips; alles is welkom. Geef ons ajb even een seintje via info@menheersewerf.nl!