MD10 Johanna Hendrika
De laatste overgebleven beugsloep van Middelharnis
Welkom!
‘Johanna Hendrika’ voor het laatst door het kanaal gejaagd
Havendag Junior
Hét educatieve evenement rond de haven van Middelharnis
Spannende RIB Experience
Sail4Care
Beugsloepen in kleur

Vermeende wrakstukken vikingschip Menheerse Werf waarschijnlijk van beugsloep

Datum:

De enige 1 april grap van vandaag die niet in het landelijke overzicht van grappen genoemd wordt, heeft wel degelijk een kern van waarheid: de houten scheepsdelen die bij het graafwerk voor de aanleg van de historische helling van de Menheerse Werf in Middelharnis zijn gevonden,  zijn waarschijnlijk resten van een houten beugsloep. Middelharnis was in de 19e eeuw thuishaven van een grote vloot beugsloepen. Veel van die schepen zijn gebouwd op de voormalige  scheepstimmerwerf van Middelharnis, de huidige Menheerse Werf.

Het nieuwsbericht dat de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis gisteravond verspreidde, werd om exact 1 minuut na middernacht door het ANP gepubliceerd en massaal overgenomen. De grappenmakers zijn de mensen achter de restauratie en ontwikkeling van deze cultuurhistorische belevingswerf in Menheerse, zoals Middelharnis in het eilanddialect heet. Deze stichting is tevens verantwoordelijk voor het maritiem evenement Menheerse Havendag op 5 en 6 juni. De vondst van de houten delen was een prachtige aanleiding om dit evenement, dat intussen het grootste evenement van de nationale Dag van de Watersport lijkt te worden, goed onder de aandacht te brengen.

Het feit dat de scheepsdelen gevonden zijn is in relatie tot de plannen van de Menheerse Werf al heel bijzonder, maar de scoop van de vondst van zogenaamde resten van een vikingschip gaf aanleiding tot uitgebreide berichtgeving in de nationale en zelfs internationale media. Vikingexpert en scheepsrestaurateur (geen grap) Martijn Vermeer vond het een prachtig verhaal en heeft vandaag uitgebreid de kans gehad om alle misverstanden over de Noormannen uit de wereld te helpen. Vikingen voeren namelijk écht met hun schepen op de Westeuropese kusten, tot in Duitsland toe. De houten grafkisten die in 2002 in Vlaardingen gevonden zijn, waren echt delen van de scheepshuid van een vikingschip en het is een feit dat er vóór het jaar 1000 vikingschepen in de Zuid-Hollandse delta hebben gevaren.

De scheepsdelen liggen momenteel op de Menheerse Werf opgeslagen tot ze nader geconserveerd en onderzocht worden. Tijdens de Menheerse Havendag op 5 en 6 juni worden de eeuwenoude stukken hout voor de beoogde 25.000 bezoekers op de werf tentoongesteld. De organisatie is ook écht bezig om een drakkar naar Middelharnis te halen voor het evenement. Via www.menheersewerf.nl en www.facebook.com/DeMenheerseWerf wordt het publiek op de hoogte gehouden.

Voor bezichtiging van de wrakstukken, sponsoring en/of deelname aan de Menheerse Havendag  is de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis te bereiken via info@menheersewerf.nl en 06-14198448.

Voor meer informatie over dit bericht en/of oprechte excuses kunt u contact opnemen met Coerd de Heer via heer@menheersewerf.nl en 06-14198448.