MD10 Johanna Hendrika
De laatste overgebleven beugsloep van Middelharnis
Welkom!
‘Johanna Hendrika’ voor het laatst door het kanaal gejaagd
Havendag Junior
Hét educatieve evenement rond de haven van Middelharnis
Spannende RIB Experience
Sail4Care
Beugsloepen in kleur

Wrakstukken vikingschip gevonden bij restauratie scheepshelling Menheerse Werf

Datum:

Bij het graafwerk voor de aanleg van de historische helling van de Menheerse Werf in Middelharnis, zijn afgelopen week op een diepte van ca. 2,5 meter in de havenbodem grote stukken oud hout gevonden. Eenmaal op de wal getakeld, werd al snel duidelijk dat het gaat om delen van een groot houten schip. Proeven die deze week zijn uitgevoerd op houtmonsters van de wrakstukken, geven een spectaculair resultaat: het hout blijkt Scandinavisch grenen te zijn van rond 800 na christus. De datering en het soort hout geven weinig twijfel over de herkomst van de wrakstukken: het zijn delen van een Noorse drakkar, een zogenaamd  ‘Vikinglangskip’.

IMG_4765 IMG_4766  IMG_4769

Deze conclusie lijkt vreemd, maar is dat geenszins: in die periode werden onze kusten regelmatig aangedaan door Noormannen, die met hun drakkars verre reizen maakten, zeker niet altijd met slechte bedoelingen. De Noormannen waren naast meedogenloze plunderaars namelijk ook succesvolle handelsreizigers. In de toenmalige delta van Zuid-Holland waren de langschepen bekende passanten en in de oude vissersplaats Vlaardingen zijn zelfs delen van drakkars gevonden die later voor grafkisten gebruikt zijn. Een aantal van die kisten is binnenkort te zien in het geheel vernieuwde Vlaardings Museum.

Er zijn twee prachtige verbanden met het huidige Middelharnis en de plannen van de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf: ten eerste heeft de stichting , in het kader van haar plannen voor de Menheerse Havendag op 5 en 6 juni 2015 afgelopen weekend contact gelegd met The New Oseberg Ship Foundation in Tønsberg, Noorwegen (www.osebergvikingskip.no). De stichting is met deze groep bouwers van een levensgrote replica van het ‘Oseberg Longship’ overeengekomen dat de wereldberoemde replica speciaal voor de Menheerse Havendag naar Middelharnis komt. Het schip  wordt dan op  vrijdagavond als voorste schip van de festivalvloot door het havenkanaal van Middelharnis geroeid. De imposante Drakkar wordt afgemeerd aan de Menheerse Werf, de vindplaats van de resten van haar zusterschip dat 12 eeuwen daarvoor Menheerse aandeed.

Sjoesetting-av-Saga-Oseberg-1280-px_slider

Een andere inhoudelijk mooie link met deze unieke vondst is de roeivereniging ‘Menheerse Roeiers’, die vanuit de werfstichting wordt opgericht. Aanleiding hiervoor is dat de Menheerse Werf de historische houten roeisloep van het Scheepvaart en Transport College gaat beheren. De Menheerse Roeiers gaan met deze sloep roeien op het Haringvliet, maar na spoedoverleg afgelopen maandag hebben 14 van de 23 leden besloten om de Drakkar uit Tønsberg mee te helpen roeien naar Middelharnis. Om deze epische reis mogelijk te maken is men op zoek naar sponsoring van bedrijven en particulieren.

roeiende viking

De wrakstukken liggen momenteel op de Menheerse Werf opgeslagen tot ze nader geconserveerd en onderzocht worden. Vrijwilligers en sponsors van de Menheerse Havendag kunnen de komende week op afspraak de delen bezichtigen. Tijdens de Menheerse Havendag worden de eeuwenoude stukken hout voor de beoogde 25.000 bezoekers op de werf tentoongesteld. Via www.menheersewerf.nl en www.facebook.com/DeMenheerseWerf wordt het publiek op de hoogte gehouden.

Voor bezichting van de wrakstukken, sponsoring en/of deelname aan de aanbrengtocht van het Osberg Langskip, kunnen geïnteresseerden  contact opnemen met de organisatie van de Menheerse Havendag via de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis via info@menheersewerf.nl en 06-14198448.

=========================================================================

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met Coerd de Heer van de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis, heer@menheersewerf.nl, 06-14198448